Vervroegd pensioen

Jarenlang moest ik de verhalen aanhoren van de ‘ouwe’ Volendammers over hoe arm ze het vroeger wel niet hadden. Ze moesten zoveel monden voeden en ‘er was gien stuiver om je gat mee te krabbe’. Uiteraard geloofde ik deze mythes. Waarom zou ik tenslotte aan mijn ouders, ooms en tantes en ooitje en bappie twijfelen. Niet al te lang geleden kwam echter de aap uit de mouw en hoorde ik een heel ander geluid. Het ware verhaal achter het vervroegd pensioen van de vorige generaties.

We schrijven het jaar 1965. De familie Sta-Van-Uiter (fictieve naam en niet op werkelijkheid gebaseerd) heeft vijf zoons en drie dochters. De man des huizes (vader des huizes) heeft een eigen zaak en alle kinderen werken hier vanaf hun zestiende (in die tijd zelfs al eerder) fulltime in mee.

 

De kniebraces gaan mee tot je pensioen

Aan het einde van de maand moesten de zoons hun salaris inleveren en kregen ze €100,- zakgeld. Laten we er even vanuit gaan dat de zoons (omgerekend naar deze tijd) €1100,- per maand verdienen. Dat betekent dat de ouweheer iedere maand €5000,- extra ontving, boven op zijn eigen salaris!

Deze constructie duurde tot de kinderen de deur uitgingen. Laten we zeggen dat ze in die tijd rond hun 21e het ouderlijk huis verlieten. Dit betekent dat ze dus vijf jaar lang voor de ouwe heer werkten. Een rekensommetje vertelt ons dat het dus om 12 x €5000 per jaar gaat en dat voor 5 jaar lang. Dat komt neer op het lieve sommetje van €300.000,-! Bovenop je eigen salaris! Kaching!

Mij is altijd verteld dat je van de pastoor zoveel mogelijk kinderen moest nemen in die tijd. Dat zal best, ik heb dat katholieke geloof niet bepaald hoog zitten, maar als je iedere maand €1000,-  per kind ontvangt, is dat ook wel een aardige drijfveer voor een flink gezin. Ik heb op dit moment een kind, maar misschien moet ik ook maar eens gaan nadenken over een immens gezin met veel kinderen. Die uiteraard vanaf hun 16e tot hun 21e voor hun ouweheer werken. Nou vooruit, ze krijgen aan het einde van de maand €100,- zakgeld.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttape, strassburg sock, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Bowling De Zedde. Strike verzekerd!

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.