Laten we wat kegels omgooien

En het spel bowlen noemen, of zoiets. Het spelletje – dat 300 na Christus in Duitsland wordt gespeeld als test van het geloof – heeft door de jaren heen een behoorlijke facelift doorstaan. Tijdens een rooftocht in Egypte (ook wel archeologische expeditie genoemd) in 1930 ontdekt de Britse atropoloog Sir Flinders Petrie en zijn team van archeologen het eerste bewijs van het spel. In het graf van een kind vindt hij een collectie van voorwerpen dat een primitieve vorm van bowlen blijkt.

In Groot-Brittannië wordt bowlen rond het jaar 1100 na die meneer met de baard ook een dingetje. Ze moeten uiteraard af van het Franse ‘jeu de boules’ (ik ben benieuwd hoe een Engelsman dat uitspreekt) en verzinnen nieuwe varianten, waaronder kegelen en bowlen. Het spel blijkt aan te slaan, want in 1366 (het jaar waarin de eerste schriftelijke vermelding van het spel verschijnt) schrijft Koning Edward, u weet wel, die van Robin Hood, een verbod op het spel uit. Het leidt de troepen teveel af van het boogschieten. Hilarisch!

Ondanks het verbod wint het spel steeds meer aan populariteit en niet veel later, met koning Henry VIII aan het bewind, wordt bowlen zelfs gespeeld als symbool van de adelijkheid en sociale status. Het kan verkeren.

Hadden ze in die tijd al kniebraces?

Gedurende de 17e eeuw nemen Engels, Duitse en ook Nederlandse kolonisten hun eigen versie van het – in Europa immens populaire – bowlen mee. In plaats van de bekende tien wordt het dan overigens nog met negen pins gespeeld. Geloof het of niet, voetbal slaat niet aan in Amerika, maar het bowlen wordt razend populair. Het groeit zelfs uit tot de grootste participatiesport van het land. De ‘Yanks’ zijn ook de eerste die een indoor bowlingbaan oprichten. Dit gebeurt in 1840 in New York.

Feitjes over kinesiotape

Tot slot nog wat feitjes over bowlen.

– In 2011 gingen 10.000.000 mensen minstens één keer bowlen.
– Nederland is één van de sterkere landen in de bowlingwereld, vooral bij vrouwen.
– Bowlingballen werden begin 1900 nog van hout gemaakt.
– Het grootste bowlingcentrum staat in Japan staat en heeft 141 banen.
– Het maximaal aantal toegestane gaten in een bowlingbal is 12.
– De jongste persoon die ooit een Perfect Game gooide was tien jaar (het gerucht gaat dat het hier om Tom Spekkels gaat).
– De oorsprong van bowlen gaat terug tot 5000 geleden. De tijden van de Grieken en Romeinen.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt beschikbaar gesteld door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbrace, strassburg sock, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Bowling De Zedde. Dat is uiteraard mooi meegenomen!

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.