Goedgelovig

Er is waarschijnlijk geen enkele plaats ter wereld waar ze meer en langer in Sinterklaas geloven dan een zeker plaatsje aan het IJsselmeer. Je kunt van alles over de inwoners van dit dorp zeggen, maar een gebrek aan toewijding kun je ze niet toedichten. Terwijl de Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten (jaja, hier zijn ze nog ‘gewoon’ zwart) pas rond 18.00 uur de haven van dit ‘heilige’ dorp invaren, zitten de gelovigen al om 9.00 uur ’s morgens in dat kleine café aan de haven.

Ik ben zeker de Goedheiligman niet, heb heel wat kattenkwaad (en erger) uitgevreten, maar mijn geloof in de beste Sint (of welke andere man met baard dan ook), heb ik een tijdje terug al verloren. Mijn goedgelovigheid overigens ook. Vroeger dacht ik namelijk dat ik Superman was, maar naarmate ik wat ouder werd, kwam het besef dat ik niet zonder een ketel met toverdrank (of andere poedertjes) de hele dag ongestraft kon zuipen.

Korting op alle producten bij Podobrace

Maar goed, even terug naar de jongens en meisjes die op zestienjarige leeftijd (of ietsje jonger) nog heilig in Sinterklaas geloven. Het is natuurlijk niet vreemd dat zij (nog) niet van hun geloof zijn gevallen. De ouders van deze strenggelovige jongeren, geloven zelf namelijk ook nog in sprookjes. Ik kan mezelf namelijk niet aan de indruk onttrekken, dat de ouders nog steeds geloven dat de huidige generatie (uitzonderingen daargelaten) wel allemaal Obelix heten en in de pot met toverdrank zijn gevallen. Dat ze hierdoor tegenwoordig wel gewoon om 9.00 uur ’s ochtends kunnen beginnen met drinken en om 21.00 uur ’s (en later) avonds nog steeds rechtop op hun kruk zitten. Ik zal wel uit een zwakke generatie komen.

Ze moeten het uiteraard allemaal lekker zelf weten, maar ik ben een beetje allergisch voor schijnheiligheid. Voor de ‘één keer per jaar naar de kerk-figuren’ die zichzelf ‘gelovig’ noemen. Daarbij zie ik ook echt wel de voordelen in van zo vroeg in de kroeg zitten. Waarschijnlijk hebben deze ‘kerkgangers’ (uitzonderingen daargelaten) namelijk helemaal niets van de hele Zwarte Pieten-discussie meegekregen. Lekker rustig. Het is alleen wel een beetje jammer dat ze ook het immense vuurwerk, dat gepaard gaat met de intocht van de man met de mijter, hebben gemist. Ach ja, je kunt niet alles hebben.  Daarbij, er zal zich die avond (en de ochtend erna) vast genoeg vuurwerk in hun hoofd hebben afgespeeld.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttape, strassburg sock, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Bowling De Zedde. Strike verzekerd!

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind