18+

Heel, heeeel lang geleden, toen ik zestien was, zaten we op vrijdagavond nog wel eens in de bowling. Uurtje bowlen, biertje erbij, hartstikke gezellig. Voor de oplettende lezers, zestien jaar inderdaad. In mijn tijd (heel, heeeel lang geleden) mocht je nog drinken op je zestiende. Waren we daar blij mee? Toen wel. Begrijp ik nu dat het nu pas vanaf je achttiende mag? Absoluut!

Laten we Knabbel & Babbel als voorbeeld nemen. Voordat ze voor het eerst van het gerstenat proefden in de bowling waren het veelbelovende jongemannen met een prachtige toekomst in het verschiet. Dokter, piloot, hersenwetenschapper, alles was mogelijk. En kijk nu, zo’n 20 jaar later wat er van ze terecht gekomen is. Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren? Waar is het fout gegaan? Waarschijnlijk bij het eerste glas bier. Heel, heeeel lang geleden.

Om deze aanname wetenschappelijk te onderbouwen, val ik terug op Amerikaans wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat je hersenen zich tot je 24e (soms zelfs je 30e) blijven ontwikkelen. Tijdens de puberteit – u weet wel toen de veelbelovende jongemannen hun eerste glas gerstenat nuttigden – neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Het deel van de hersenen (de hippocampus) dat verantwoordelijk is voor beredenering, planning en zelfbeheersing is nog volop in ontwikkeling. Net als het deel dat belangrijk is voor leren en je geheugen. Alcohol kan deze ontwikkelingen nadelig beïnvloeden.

 

Kniebraces voor alle leeftijden

En dus beste lezers ging het vanaf de leeftijd van zestien jaar al bergafwaarts met de professors in de dop. Wanneer de leeftijd waarop je alcohol mag nuttigen in die tijd – heel, heeeeel lang geleden – al was verhoogd, zou Knabbel nu waarschijnlijk straaljagerpiloot zijn en Babbel iets op het gebied van stamcelonderzoek. Nu staan ze iedere dag om 5.00 uur op om richting het bouwtje te gaan. Niet dat daar iets mis mee is, maar diep in hun hart willen ze meer. Zeker omdat ze weten dat er zoveel meer inzat en nog steeds inzit.

Dus, lieve jongens en meisjes. Denk eens aan Knabbel & Babbel wanneer jullie weer tegen het personeel van de bowling lopen te zeuren dat jullie drank willen terwijl jullie nog geen achttien zijn. Maar denk vooral aan je eigen toekomst. Die twee jaar geen drank overleef je echt wel, je hersenen ontwikkelen zich maar een keer.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.

 

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbrace, strassburg sock, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Bowling De Zedde. Strike verzekerd!